Den 14 juni 2019 tillsätter regeringen en parlamentarisk kommitté (med ledamöter från riksdagspartierna) som ska utreda den framtida migrationspolitiken. Avsikten är att kommittén ska lägga fram förslag om förändringar i den permanenta utlänningslagen som åter ska träda i kraft när den tillfälliga lagen upphör 20 juli 2021.
Regeringens direktiv till kommittén innebär att den bland annat ska ta ställning till följande
• om tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel för skyddsbehövande,
• om asylsökande ska kunna beviljas uppehållstillstånd på andra grunder än skyddsbehov och särskilt om en ny humanitär grund för uppehållstillstånd ska införas,
• i vilken utsträckning som anhöriginvandring till asylsökande som fått uppehållstillstånd ska vara möjlig, och
• om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring, och hur ett sådant krav då bör utformas.
Direktivet utgår fortfarande liksom i diskussionerna om den tillfälliga lagen från att Sverige behöver ett regelverk som håller nere asylinvandringen. Kommittén får i uppdrag att göra en internationell utblick som framförallt ska avse andra EU-länders regelverk samt analysera vilka faktorer i Sverige som bidrar till att individer söker asyl här. Enligt regeringen bör regelverket bör vara ”långsiktigt hållbart och inte väsentligen avvika från andra EU-länders. Sverige ska bidra till att en jämnare fördelning av asylsökande inom EU kommer till stånd.”
Hämta kommittédirektiv från Justitiedepartementet