MOTSTÅND - NU FLYR DE UNGA AFGHANERNA VIDARE TILL FRANKRIKE

Bilden från spårvägsrefugen på Boulevard Ney i Paris, där många svenskafghaner sover natt efter natt. Foto från författaren Annette Rosengrens blogg Vårt Europa. Annette Rosengren har följt svenskafghanerna i flera år, se länkar nedan från november 2018.

I slutet av 2018 börjar det uppmärksammas att asylsökande som fått avslag men inte vågar låta sig utvisas väljer att fly vidare från Sverige. De flesta är afghanska ungdomar. Gymnasielagen omfattade bara en del av dem. Några försöker få skydd i Italien, Schweiz, Portugal eller Tyskland men den allra vanligaste destinationen blir snart Frankrike.

Det är inte alldeles klart varför de inte skickas tillbaka till Sverige i enlighet med Dublinförordningen (som säger att asylansökan bara ska prövas i ett EU-land), men det som i början främst verkar bero på sådant som att Frankrike inte hittar fingeravtrycken i tid visar sig så småningom också bero på att Frankrike faktiskt gör en annan säkerhetsbedömning av Afghanistan. Ungdomar som lyckas hålla sig undan i Frankrike tills ett eventuellt Dublinbeslut preskriberats får ofta flyktingstatus i Frankrike. För andra går det fortare när franska domstolar bedömer att Sverige är ett osäkert land att skicka tillbaka till, eftersom de sökande de kommer att utvisas i strid med fransk policy.

Alla räddar sig inte på detta sätt, en del skickas tillbaka till Sverige, men tillräckligt många får uppehållstillstånd för att det ska bli känt. Allt fler flyr från Sverige och börjar om i Frankrike.

SvT Special 25 november 2018: Under det här pingisbordet i Paris sover tio svensk­­talande afghaner

SvT Utrikes 25 november 2018: Svenska kyrkan i Paris: Nu kommer fler svensktalande afghaner än någonsin

SvT Utrikes 25 november 2018: Sverige nu strängast för afghaner bland EU:s största mottagarländer

SvT Utrikes 25 november 2018: Därför beviljas större andel afghaner asyl i Frankrike jämfört med Sverige

Vårt Europa (Annette Rosengren) 14 november 2018: Del 1: Första mötet med Paris blir en chock – de svenskafghanska unga männen

Vårt Europa 14 november 2018: Del 2: Platser för nyanlända – Paris i oktober 2018

Vårt Europa 14 november 2018: Del 3: Hur gör man? Paris i oktober 2018 och de nyanlända